Of het nu een gokverslaving, een drugsverslaving of een ander soort verslaving is, veel mensen hebben hierbij een beeld van zwakke mensen die geen weerstand kunnen bieden aan verleidingen. Maar uit onderzoek is gebleken dat elke verslaving, dus ook een gokverslaving, geen zwakte is maar een chronische hersenziekte. Hierdoor hebben personen die kampen met een verslaving ook vaak heel veel moeite om er weer vanaf te komen, en kan het vaak niet met enkel wilskracht worden opgelost. Maar wat houdt deze hersenziekte precies in?
Waarom is een gokverslaving een ziekte in de hersenen?
Ieder mens is verschillend, en dit betekent ook dat de ene persoon sneller kans maakt om last te krijgen van een verslaving dan de andere. Een gokverslaving kan ontstaan door verschillende oorzaken: het kan erfelijk zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde gebeurtenissen in het leven. In ieder geval heeft het ontstaan van een verslaving te maken met verschillende delen van de hersenen: het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex, ook wel ‘nieuwe hersenen’ genoemd. Mensen die een hogere kans hebben om verslaafd te raken, hebben een afwijkende functie van deze onderdelen van de hersenen. Soms is het mogelijk om medicatie in te nemen om deze delen weer beter te laten functioneren.
Een gokverslaving en het beloningscentrum
Het beloningscentrum bevindt zich in het middengedeelte van je hersenen. De spanning van het gokken en de kick die het winnen je geeft, zorgt ervoor dat er een toegenomen hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt in dit beloningscentrum. De stof dopamine geeft je voor korte tijd sterke gevoelens van genot, waardoor je je lekker voelt. Mensen die een hoger risico lopen om verslaafd te raken, hebben vaak een verminderd aantal dopaminereceptoren in hun beloningscentrum, waardoor ze minder in staat zijn om van gewone dingen in het leven te genieten. Wanneer het gokken dan een boost in de dopamine oplevert, kan dit ervoor zorgen dat deze mensen verslaafd raken aan dit gevoel.
Een gokverslaving en het geheugen en de neo cortex
Net als het beloningscentrum, zit ook het geheugen in het middengedeelte van je hersenen. Het gelukkige gevoel dat je krijgt na het winnen van een grote geldprijs, wordt opgeslagen in het geheugen. Als je na enkele tijd terugdenkt aan dit gevoel, kun je sterk de neiging krijgen om weer te gaan gokken. Deze neiging ontstaat sterker bij mensen die hier erg gevoelig voor zijn.
Daarnaast hebben personen met een gokverslaving een verminderde functie van de neo cortex, het rationele deel van de hersenen. Dit deel zou ervoor moeten zorgen dat je je bewust bent van de nadelige effecten van het gokken, en dit met rationele overwegingen moeten uitbalanceren tegen de neigingen die ontstaan in de middenhersenen. Wanneer deze functie is verminderd, zal je dus sneller toegeven aan de drang om weer te gaan gokken.
Conclusie
Een gokverslaving is dus een ziekte die kan optreden bij iedereen bij wie het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex in de hersenen minder goed functioneert. Gelukkig kun je er met de juiste professionele hulp, veel motivatie en eventueel medicatie wel weer goed vanaf komen.