Gokken op zich is een leuke bezigheid voor af en toe, die zorgt voor een beetje spanning en sensatie mét de kans om geldprijzen te verdienen. Pas wanneer je vaker en vaker gaat gokken en de drang om er meer geld aan uit te geven niet meer kunt bedwingen, ontstaat er een probleem. Een gokverslaving kan bij iedereen ontstaan: op het moment dat het zich ontwikkelt heeft het onderbewuste het niet echt door, en zodra de realisatie komt, is het meestal al te laat. Ben je eenmaal verslaafd aan gokken, dan is het heel moeilijk om er weer vanaf te komen. In dit artikel geven we je tips om verantwoordelijk te gokken, zodat je het risico om een gokverslaving te ontwikkelen verkleint.
Verstandig omgaan met je geld
Het gevaar van gokken is dat je te lang door kunt gaan, waardoor je uiteindelijk veel meer geld uitgeeft dan je oorspronkelijk van plan was. Om dit te voorkomen, kun je van tevoren een limiet bepalen van de hoeveelheid geld die je maximaal wilt uitgeven. Baseer dit bedrag op de hoeveelheid geld die je het ook daadwerkelijk kan veroorloven om te missen. Geld dat je nodig hebt voor dagelijkse zaken zoals boodschappen en de huur van je appartement mag je beslist niet uitgeven aan het gokken.
Wees streng voor jezelf: de bepaalde limiet van het geld dat je uitgeeft mag beslist niet overschreden worden. Ook als je verliezen maakt, is het van belang om dit niet te proberen goed te maken door nóg meer geld in te zetten. Verder is het belangrijk om je te realiseren dat gokken geen rendabel inkomen kan zijn, en dat het niet moet worden gebruikt met als doel om schulden af te lossen.
Gok niet te vaak of te lang
Een gokprobleem kan ontstaan wanneer je regelmatig terug blijft keren naar het gokken, en op den duur afhankelijk wordt van de spanning en de kick die het je geeft. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je hier niet afhankelijk wordt. Ga daarom sowieso nooit gokken wanneer je je verdrietig of depressief voelt, maar alleen wanneer je in een goede stemming bent. Gokken moet namelijk geen remedie worden om je verdrietige gevoelens te verhelpen. Ga ook niet gokken wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs.
Daarnaast is het van belang dat je limieten voor jezelf stelt: bijvoorbeeld niet vaker dan één keer per week en de dagelijkse taken moeten er niet onder te lijden komen. Met behulp van Self-Exclusion tools kun je op de computer een periode instellen waarin het niet mogelijk is om in te loggen op je gokaccount.
Wanneer je dan wel gaat gokken, is het belangrijk dat je een tijdslimiet voor jezelf instelt, en je hieraan houdt. Neem tussendoor regelmatig pauzes, zodat je je hersenen de kans geeft om even een stapje terug te en niet te veel op te gaan in het spel. Zo is de kans kleiner dat je, zonder dat je het door hebt, een stuk meer tijd doorbrengt in het casino dan je zou willen.